Kaj pomeni redni servis pri osebnem vozilu?

servis vozil BHS

ZAKAJ JE REDNI SERVIS VOZILA TAKO POMEMBEN? IN KAJ MORATE VEDETI, KO GA OPRAVLJATE.

Redni servis pri vozilu pomeni vzdrževanje vozila po normativih proizvajalca. Vsak proizvajalec ima svoje predpisane roke za opravljanje rednega servisa. Velika večina njih ima predpisanih 15.000 kilometrov, 20.000, nekateri celo 30.000 kilometrov, odvisno od tipa motornega olja, katerega uporablja posamezni proizvajalec.

Olje izgublja na kvaliteti tako s kilometri, kot tudi s časom, zatorej so intervali ne samo dolžinski, vendar tudi časovni. Nobeno olje ne sme biti v motorju dlje kot eno leto, četudi delate manj kilometrov od predpisanega intervala.

Servis vozila pa ne pomeni le menjave motornega olja in oljnega filtra. Preveriti ali zamenjati je potrebno še dolg spisek drugih komponent: hladilno in zavorno  tekočino, zavore, filter kabine, zračni filter, preveriti nivo tekočine za umivanje vetrobranskih stekel in žarometov. Zaradi stanja na naših cestah, katere so nemalokrat podobne švicarskemu siru, je potrebno nujno preveriti tudi podvozje, vzmetenje in krmilni sistem.

Redni pregled vsake omenjene komponente na vozilu, pomeni podaljševanje življenjske dobe ter manj okvar vašega vozila. Poleg tehničnih aspektov vzdrževanja, se je potrebno tudi zavedati, da je vrednost servisiranega vozila veliko višja od vozila, kateri ni opravljal rednih servisov.

M.B.